Tradisjonell lesing blir utfordret

Aviser og literatur har i mange århundrer vært tilgjengelig på papir. Mange har for eksempel som vanlig rutine om morgenen å lese avisen sammen med frokosten og en kopp kaffe. Biblioteket er også stappfulle av bøker i papirutgave, og det er for mange koselig å sette seg i godstolen under en lampe med en bok å lese i. Nå blir derimot den tradisjonelle lesingen på trykt papir utfordret av noe langt mer moderne, nemlig lesing av litteratur i elektronisk utgave.

Nesten alle aviser har en nettutgave som det ikke koster noe å lese, og alle mennesker blir tiltrukket av det som er gratis. E-bøker er også populært fordi man bare trenger å klikke litt på nettet for å få tilgang, i stedet for å reise til og fra biblioteket for å skaffe seg en bok.

Er det sunt å stirre på en skjerm over lang tid?

Nå blir det også gjort forskning på om det er bra for hjernen og øynene å lese over lang tid fra en skjerm, siden det er en annen type belysning det er snakk om. En gruppe på rundt 100 forskere har fått bevilget 4 millioner kroner til å studere effekten som lesing på skjerm har, sammenlignet med lesing på papir. Det er for eksempel mye som tyder på at visuell tretthet fortere oppstår ved lesing på nettbrett enn i en bok.

Det skal blant annet gås nærmere etter i sømmene om visuell tretthet går ut over leseforståelsen, og dermed kan det fås mer klarhet i spørsmålet om satsingen på digital teknologi i skolen forbedrer læringsevnen til barn. Forskerne består av blant annet psykologer, hjerneforskere og litteraturforskere, og de samles fordi det har vært for lite kommunikasjon mellom dem fram til nå. Men nå når de er samlet, er håpet at dette vil føre til nye og konkrete resultater.

Scroll to top